2017. július 26., szerda

Beszélgetés a témával kapcsolatban.Az alábbi beszélgetést bemásoltam ide. Talán Csaba és Dani megbocsájtja,-hiszen ott (Facebook) is nyilvános amit mondtunk.- Viszont ha már művészettel foglalkozunk, és annak adott ága kerül a figyelembe, nem árt a differenciált kép. Nem mindegy, mivel ha street art motívumokat használok, akaratlanul is festménybe kerülhetnek viszonyulási motívumok. Hozzáteszem, amikor a képet terveztem, bizonyára nem ez az aspektus járt a fejemben, azonban ha sorozat lesz, ki tudja, mi kerül át.
Ezen túlmenően -nyilván Csabának is,- inspiráló témával való foglalkozás. Az élmény nem csupán korrigál, de nekem a beszélgetés közben rémlett fel, hogy aszfaltrajzok is felhasználhatóak lehetnek. Majd kiderül.


"Csaba Jávorka Hát ez azért TÖBB MINT STREET ART......biztos vagyok benne hogy remek.lesz.....
A Döbbenetem viszont nagy....UGYANIS UGYANARRA JÁR AZ AGYUNK MOSTANSÁG:
....a street art engem is izgat.... de mint (akárcsak téged) táblaképben továbbgondolt filozófia érdekes a számomra. A következő képeimben szerepel majd a street-art képi világa persze a megszokottnál egy kissé örvénylőbb módon.
Szóval minimum érdekes lesz..... ha mi ketten ugyanazzal rukkolunk elő teljesen másképp....
Inspiráló.....( remélem mindkettőnknek....)
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
· Válasz · 23 órája · Szerkesztve
Kezelés
Zsolt Rékai Kíváncsian várom mit hozol ki a témából. Igen, mindkettőnknek inspiráló, ha egyéb változatban látjuk ugyan annak a továbbgondolását.És abban is igazad van, többnek kell lennie, mint egy populáris műfaj, -amiben azért vannak kiemelkedő műalkotások is. Én arra gondoltam a city sorozat egy teljesen más, ráközelítő aspektusát nézem meg, tudok e mondani dologról valami rejtettet...
Lődör Dániel Mi az, h több mint street art? Ugyan kérem! Zsolt, én nem is értem. Te most ezt felfested majd a Tesco falára nagyban? Esetleg bele is tagelsz?
Lődör Dániel Mi AZ hogy a street art képivilága? Olyan laza meg csöpög a festék indokolatlanul? Hogy is van ez?
Tetszik
Válasz · 18 órája
Kezelés
Zsolt Rékai Szia Dani:) Bár Csaba szavaira reagáltál, mondom a magamét :)Nem nézem le a street art-ot, bár egy mai népművészeti fajta, mint olyan populáris, lázadó, olyanok csinálják többnyire akik a várost őserdőnek nézik. Ellen-kultúra, de bizonyos értelemben minden magas-művészet is az, mert fellazítja a régit. Akkor most, amit szeretnék, ennek a kettőnek az egyesítése:) És remek dolog, hogy ez téged ennyire felizgatott! Ismerlek, ismerem a grafikáid, és ez érthető. Bár reciprok vagy, mert a street art legjobbjai kiválnak, divattervezők lesznek, vagy grafikusok, betagozódnak abba, ami ellen addig lázadtak. Te végzett művész vagy, és cseppet sem lepne meg, ha az Oxfordi éjszakában összefutnánk, csuklyás kabátot viselnél és színes spray-val fújnád a kampusz falát :
Lődör Dániel Szia Zsolt, örülök, hogy reagáltál. Volt egy átmeneti idôszak Magyarországon amikor a street art divatos lett és a mûvtörténészek számára is nyilvánvaló lett, hogy a témát a graffititôl különválasztva érdemes kezelni. Nálunk a 2000 es év környékén igazán beindult nem csak fôvárosi szinten a street art mûfaj. Nyilván nálunk ez jóval késôbb tudort kibontakozni mint nyugaton. Illetve ebben a tekintetben mi másoljuk is a nyugatot. Azt csináljuk, az az új divat amit ôk már unnak..
Végsôsoron Ami fontosat szerettem volna lerögzíteni a beszélgetéshez az a következô:
AZ utca mindenkié. Utcamûvész is lehet bárki. Nem feltétlenül kell hozzá sötétség és kapucnis felsô.
Street art egy matrica az oszlopon. Street art egy performance a járdán Ami mellett az emberek nem sétálnak csak úgy tovább. A kalapozó utcazenész is street artot mûvel. Egyébként a képzômûvészeti vonatkozását nézve a dolognak, gyakran a grafikusok foglalkoznak street art-al szabadidôben. Kevésbé jellemzô, hogy AZ ûgyesebb utca firkászokból egyszer csak grafikus válik. Köszönöm a figyelmet. Az bosszantott csupán föl mikor láttam leírva, hogy valami (esetünkben egy grafika) azért lehet több mint a street art.. Értelmezhetetlen. Leheta madárfütty TÖBB mint az állatkert? Én a részemrôl szereetem az állatkertet. Még jó madárfütty is lehet benne.
Street artot nézegetni hosszasabban pedig megéri Berlinben. Putty.
Szép napot mindenkinek!
Zsolt Rékai Hát köszönöm. Valóban igaz, hogy időnként az utca lehetetlen rondaságát tüntetik el, valami eredeti ötlettel, és ez közel sem rongálás. A dolognak valóban számtalan rétege és leágazása van. Bár, hogy is áll a dolog, köszönet, hogy differenciáltad a képet. És valóban, nem feltétlen kell sötét és kapucni, hiszen a magas-ház bontásának kerítésén is magas-szintű művek voltak, amivel a helyi sajtó is, foglalkozott, hogy meg kellene menteni, és a felüljáró pillérein is hasonló művek voltak, amit az átfestés után, jóval gyengébb graffitik váltottak fel. Azt azonban látom, mindenképpen érdemes foglalkozni a dologgal... Az már bizonyos, amit festeni fogok az beemel street art motívumokat, ám nem akar azzá változni. Kapucni és spray csak akkor kell majd, ha nagyon csapnivalóak lesznek! :)
Csaba Jávorka Dániel, Köszönöm. Értem...... 😉
Tetszik
Kezelés
Lődör Dániel   :) "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése